Oma Lien’s Dorado uit de oven met krieltjes, winterpeen & ui
📖 Een stukje geschiedenis uit de keuken van Oma Lien
Tussen de kriebelige notities van stoofperen en appeltaart zonder suiker (want “dat moest van de dokter, maar ik deed er toch een lepeltje in”) stond dit recept.
Oma Lien maakte deze dorado op avonden dat het huis koud was, de katten te dichtbij de kachel lagen en de radio zacht speelde.
Ze zei dan: “We doen vandaag vis, kind. Die zwemt niet meer, maar hij gaat nog één keer stralen in de oven.”
En dat deed hij — elke keer weer.
🧂 Wat oma gebruikte (ongeveer, want ze mat nooit iets af):
- 2 dorado’s, schoongemaakt maar nog met kop (“want die kijkt zo gezellig”)
- 500 gram krieltjes in de schil
- 2 flinke winterpenen (“rechte zijn beter, maar kromme zijn karakter”)
- 1 prei
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 citroen (“de helft erin, de rest om het gezicht van opa te trekken”)
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 klontje roomboter
- Een hand vol verse peterselie
- Zout, peper en een snufje paprikapoeder — oma’s “vrolijk poeder”
👩🍳 Zo deed oma het (met haar eigen commentaar erbij):
1. De oven wakker maken
Zet die oven op 200 graden.
Oma tikte altijd even tegen de knop en zei:
“Zo, nu mag jij ook wat doen vandaag.”
Laat hem rustig op temperatuur komen terwijl jij de rest klaarmaakt.
2. De groenten in het gareel
Krieltjes afborstelen — niet schillen, “want dat is zonde van je tijd.”
Winterpenen in grove repen (“het moet wel wat te kauwen zijn”), prei in ringen, ui in partjes.
Alles hup in een ovenschaal.
Giet er twee scheuten olijfolie overheen, strooi er zout, peper en dat snufje paprikapoeder op.
Meng het met je handen, want oma zei altijd:
“Met een lepel voel je niet of het goed is.”
Zet de schaal 15 minuten in de oven — even voorbakken. “Dan zijn ze alvast een beetje gezellig.”
3. De vis met karakter
Spoel de dorado’s af, dep ze droog en geef ze wat liefde: zout, peper en een kneepje citroensap.
In de buik gaan plakjes knoflook, een schijfje citroen en een plukje peterselie.
Daarbovenop een klein klontje boter — “want vet is smaak, en smaak is geluk.”
4. Alles samen laten trouwen
Haal de ovenschaal eruit, leg de vissen bovenop het groentefeest.
Nog een scheutje olijfolie, nog wat citroensap (“niet knoeien, het bijt”).
Zet de schaal weer terug, 25 tot 30 minuten, tot de vis glanst en de krieltjes een knapperig jasje hebben.
Oma zette zich dan even op haar stoel, sloeg de handen in de schoot en zei: “Nu doet de oven het werk — ik heb m’n plicht gedaan.”
5. Het slotstuk
Als alles goudbruin en geurend uit de oven komt, strooi je er flink wat peterselie over.
Laat het nog vijf minuten staan, “zodat de smaken met elkaar kunnen trouwen zonder ruzie.”
Serveer Oma Lien’s Dorado direct uit de oven. Garneer eventueel met verse kruiden en een schijfje citroen. Eet smakelijk!
🍋 Zo at oma het:
Met een partje citroen, een stukje brood om de jus op te vegen, en altijd met een glimlach.
Soms dronk ze er een glaasje witte wijn bij, maar ze zei dat het “gewoon citroenwater met een karaktertje” was.