Hemelse stoombak
van boer tot bord
Ingrediënten:
500g rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen), in blokjes gesneden
200g rijst (bij voorkeur een lange korrel zoals Basmati of Jasmine)
1 grote ui, fijngesneden
2 wortels, in blokjes gesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
200g sperziebonen, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
rundvleesbouillontablet
50 ml water
1 theelepel zout (of naar smaak)
1/2 theelepel zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
2 laurierbladeren
Optioneel: verse peterselie voor garnering
Tips:
- Voeg voor een rijkere smaak een scheutje rode wijn toe aan het rundvlees tijdens het aanbraden
- Je kunt variëren met de groenten afhankelijk van wat je in huis hebt of wat in het seizoen is
- Als je de rijst liever apart kookt, kun je deze weglaten uit de multicooker en apart bereiden volgens de instructies op de verpakking.
Bereiding:
- Bestrooi de rundvleesblokjes licht met zout en peper
- Zet de multicooker op de 'Sauté'-stand en voeg een beetje olie toe
- Voeg het rundvlees toe en bak het rondom bruin
- Haal het vlees uit de multicooker en zet het apart
- In dezelfde pot, voeg de fijngesneden ui en knoflook toe. Bak tot de ui glazig wordt
- Voeg vervolgens de wortels, courgette en sperziebonen toe en bak deze een paar minuten mee
- Voeg de rijst toe aan de pot en roer goed door zodat de rijstkorrels bedekt zijn met de mix en licht geroosterd worden
- Voeg het aangebraden rundvlees terug in de pot samen met het bouillonblokje, water, paprikapoeder, laurierbladeren, zout en peper
- Dek de multicooker af en stel deze in op de 'Slow Cook'-stand. Laat het gerecht ongeveer 6 uur koken op een lage stand of 3-4 uur op een hoge stand, of tot het vlees mals is en de rijst gaar is
- Controleer de smaak en pas zo nodig de kruiden aan. Verwijder de laurierbladeren voor het serveren
- Serveer het gerecht warm en garneer met verse peterselie voor een frisse toets.