Bokkenbrouwsel’s Stoofspektakel: Een Brabants Kruidenkwast
Ingrediënten:
- 800 gram rundvlees, in blokjes
- 2 tot 3 plakken ontbijtkoek, verkruimeld
- 200 ml Schrobbèler
- 2 uien, grof gesneden
- 2 wortelen, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 300 ml runderbouillon
- 2 laurierbladen
- 1 theelepel tijm
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie
Instructies:
- Verhit de olijfolie op de SAUTE-stand in de Crockpot Express
- Voeg de rundvleesblokjes toe en bak ze rondom bruin. Doe dit eventueel in porties om ervoor te zorgen dat het vlees mooi bruin wordt in plaats van gestoomd
- Haal het vlees uit de pot en zet het apart
- Voeg in dezelfde pot de uien, wortelen, bleekselderij, en knoflook toe. Bak deze ongeveer 5 minuten totdat de uien glazig zijn, roer regelmatig
- Doe het vlees terug in de pot.
- Voeg de verkruimelde ontbijtkoek, Schrobbèler, runderbouillon, laurierbladen, en tijm toe
- Roer goed door zodat alles goed gemengd is
- Breng op smaak met zout en peper
- Sluit de deksel van de Crockpot Express en zet deze op de HOGE DRUK -stand. Stel de timer in op 60 minuten voor een mals resultaat
- Laat na het koken de druk langzaam afnemen door de natuurlijke drukverlaging te gebruiken, of gebruik de snelle drukverlaging als je minder tijd hebt
- Verwijder de laurierbladen
- Als de saus te dun is, kun je deze indikken door de pot op de SAUTE-stand te zetten en de saus enkele minuten te laten inkoken, of door een maïszetmeel-watermengsel toe te voegen en dit enkele minuten mee te laten koken tot de gewenste dikte
- Serveer de stoofpot warm, ideaal met aardappelpuree, rijst, of stevig brood om de heerlijke saus op te deppen
Recept voor 1 Persoon (Cambridge Dieet Stap 2)
Ingrediënten:
• 150 gram mager rundvlees, in blokjes
• 1 plak ontbijtkoek (lichte variant), verkruimeld (optioneel, afhankelijk van persoonlijke caloriebehoefte)
• 50 ml Schrobbèler (of vervang door een kleinere hoeveelheid voor een sterke smaak zonder veel toevoeging van calorieën)
• 1/4 ui, gesnipperd
• 1 kleine wortel, in plakjes
• 1 stengel bleekselderij, in plakjes
• 1/2 teentje knoflook, fijngehakt
• 100 ml runderbouillon (let op het zoutgehalte)
• 1 klein laurierblad
• 1/4 theelepel tijm
• Zout en peper naar smaak (beperk zout indien mogelijk)
• 1/2 eetlepel olijfolie (voor het aanbraden van het vlees)
Bereidingswijze:
1. Vlees Aanbraden: Bak het vlees in een pan met de olijfolie tot het rondom bruin is.
2. Groenten Bakken: Voeg de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe aan de pan en bak deze kort mee. (Stap 1 en 2 kunnen ook op sauté in crockpot)
3. Samenvoegen: Doe het vlees en de groenten samen met de verkruimelde ontbijtkoek (indien gebruikt), Schrobbèler, runderbouillon, laurierblad, en tijm in een kleine slowcooker of kookpot.
4. Koken: Kook het geheel op ‘Low’ voor 6-8 uur of op ‘High’ voor 3-4 uur, totdat het vlees mals is.
5. Saus Indikken: Indien de saus te dun is, kun je deze verdikken door een klein beetje maïszetmeel gemengd met water toe te voegen en het even te laten koken.