Speklap Samba met Komkommer Cabaret en Rijst Rendez-vous
Ingrediënten speklappen:
- 1 kg speklappen, in stukjes gesneden
- 2 uien, fijngesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 el ketjap manis (verhoogd om meer vloeistof en smaak toe te voegen)
- 2 el sojasaus
- 2-3 tl sambal oelek (pas aan naar smaak)
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- Zout en peper naar smaak
- 2 el olie voor bakken
- Optioneel: 1 stengel citroengras, gekneusd, voor extra aroma
- Optioneel: 100 ml kokosmelk voor extra vochtigheid en een romige smaak
Tips:
Serveer met rijst en zoetzure komkommer, klik op button
Bereidingswijze speklappen:
- Snijd de speklappen in stukken van ongeveer 3x3 cm
- Meng in een kom de ketjap manis, sojasaus, sambal, gemberpoeder, kurkuma, komijn, en korianderpoeder tot een marinade
- Doe de speklappen in de kom met de marinade en meng goed door zodat elk stukje vlees bedekt is. Laat het minimaal 30 minuten marineren in de koelkast, maar langer (tot een nacht) is beter voor meer smaak
- Verhit de olie in de crockpot op sauté. Voeg de speklappen toe (werk in porties als dat nodig is) en bak ze snel rondom bruin
- Voeg de uien en knoflook toe en laat zachtjes te fruiten tot ze glazig zijn
- Als je kokosmelk gebruikt, voeg deze dan nu toe aan de slowcooker voor extra vochtigheid en een romige smaak
- Zorg ervoor dat er voldoende marinade met de speklappen is meegegaan om als vocht te dienen tijdens het koken
- Voeg het citroengras toe als je dat gebruikt
- Zorg ervoor dat het vlees grotendeels bedekt is door de marinade en kokosmelk
- Dek de slowcooker af en kook op lage stand voor 6-8 uur of op hoge stand voor 3-4 uur, tot het vlees heel zacht is
- Dik de saus eventueel iets in met een maizenapapje
- Proef en pas zo nodig de kruiding aan met extra zout, peper of sambal
- Verwijder het citroengras voor het serveren.