Zoetzure komkommer
Ingrediënten:
- 1 grote komkommer
- 150 ml natuurazijn of witte wijnazijn
- 100 gram suiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel mosterdzaad (optioneel)
- 1/4 theelepel kurkuma (optioneel, voor kleur)
- 1 rode ui, dun gesneden (optioneel)
- 1 rode peper, dun gesneden (optioneel, voor wat pit)
Tips:
- Dit recept voor zoetzure komkommer is heel flexibel. Je kunt het aanpassen naar smaak door meer of minder suiker, azijn, of specerijen toe te voegen. Experimenteer met verschillende ingrediënten zoals knoflook of verse kruiden voor variatie
-
Serveer de zoetzure komkommer als een fris bijgerecht bij je maaltijd. Het is heerlijk bij rijstgerechten, saté, of als onderdeel van een saladebuffet.
Bereidingswijze:
- Was de komkommer en snijd deze in dunne plakjes. Je kunt de komkommer schillen als je dat wilt, maar met schil geeft het een leuk kleurcontrast en extra crunch
- Als je een zachtere komkommer wilt, kun je de plakjes eerst bestrooien met zout en ze ongeveer 30 minuten laten uitlekken in een vergiet. Spoel ze daarna af en dep ze droog
- Combineer de azijn, suiker, en zout in een pan. Verwarm het mengsel op laag vuur, roer totdat de suiker en het zout volledig zijn opgelost. Voeg mosterdzaad en kurkuma toe als je deze gebruikt. Laat het mengsel daarna afkoelen tot kamertemperatuur
- Als je rode ui en rode peper gebruikt, voeg deze dan toe aan de zoetzure marinade zodra deze is afgekoeld. Dit geeft extra smaak en een beetje pit aan je zoetzure komkommer
- Doe de komkommerplakjes in een schone pot of kom. Giet de afgekoelde zoetzure marinade over de komkommerplakjes. Zorg ervoor dat alle plakjes goed bedekt zijn met de marinade
- Laat de zoetzure komkommer minimaal 1 uur in de koelkast marineren voor je het serveert. Voor een intensere smaak kun je het zelfs een nacht laten staan